Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Riigikohus tunnistas kehtetuks õigusabikulude vastaspoolelt sissenõudmise piirmäärad

21.07.14 18:01

26.06.2014 tunnistas Riigikohus kehtetuks tsiviilkohtumenetluses kehtinud lepingulise esindaja kulude teiselt menetlusosaliselt sissenõudmise piirmäärad. Riigikohus leidis, et esindajakulude sissenõudmise piirmäärade kehtestamine on põhiõiguste seisukohalt sedavõrd oluline küsimus, mida peab otsustama seadusandja. Seni kehtinud valitsuse kehtestatud piirmäärad on Riigikohtu hinnangul põhiseadusega vastuolus.


 
Riigikohtu otsusest tulenevalt ei pea kohtud enam lähtuma etteantud piirmäärast, vaid saavad võtta paindlikult arvese kõiki esindajakulude suurust mõjutada võinud asjaolusid. Ehk kui varem võis näiteks 5000 euro suuruse nõude korral mõista kaotanud poolelt võitnud poole esindajakulusid välja üksnes 2500 euro ulatuses, siis nüüd saab mõista kaotanud poolelt võitnud poole põhjendatud ja vajalikud esindajakulud välja kogu ulatuses.


 
See tähendab, et väikese nõudega perspektiivitu hagi saanud isikud saavad olla varasemast kindlamad, et hagi rahuldamata jätmise korral mõistetakse neile välja kõik hagile vastamisega seotud põhjendatud ja vajalikud esindajakulud.  Samuti tähendab see, et perspektiivika hagi esitamist plaanivad isikud saavad olla varasemast kindlamad, et hagi rahuldamise korral mõistetakse neile välja kõik hagi esitamisega seotud põhjendatud ja vajalikud esindajakulud.

http://www.blslawfirm.com/et/bls-estonia/uudised/uudis?nid=1580


Tagasi