Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Üle 3400 euro makstud riigilõivu saab tagasi küsida

05.06.15 09:55

Advokaat Martin-Johannes Raude kirjutab Äripäeva teemaveebis raamatupidaja.ee Riigikohtus maikuu viimastel päevadel tehtud otsusest, millega tunnistas kohus põhiseadusega vastuolus olevaks ja kehtetuks riigilõivuseaduse sätted, mille kohaselt tuli kohtusse pöördumiselt tasuda riigilõivu kuni 10 500 eurot. Kuni uue piirmäära kehtestamiseni on kohtusse pöördumiselt tasutav maksimaalne riigilõiv 3400 eurot.


 
Segadus kohtulõivude ümber on kestnud kaua. 2009. aastal jõustus seadusemuudatus, mille tulemusena suurenesid riigilõivud sõltuvalt tsiviilasja hinnast kohati kuni neli korda. Riigikohus tunnistas kõrged riigilõivud põhiseadusvastaseks. 2012. aastal jõustus seadusemuudatus, mille tulemusena tuli muul viisil kui e-toimiku kaudu avalduse esitamiselt tasuda riigilõivu ligikaudu 20% rohkem. Ka avalduse esitamise viisist sõltuvad riigilõivud tunnistas Riigikohus põhiseadusvastaseks.


 
Nüüd tunnistas Riigikohus põhiseadusevastaseks ja kehtetuks sätte, mille kohaselt tuli tsiviilasja hinna puhul üle 500 000 euro tasuda riigilõivu 3400 eurot + 0,25 protsenti tsiviilasja hinnast, kuid mitte üle 10 500 euro. Riigikohus selgitas, et kuni 10 500 euroni küündiv riigilõiv riivab ebaproportsionaalselt isikute kohtuliku kaitse õigust. Riigikohtu sõnul ei saa kohtulõivud olla riigi jaoks tulu- või muude kulutuste katteallikaks.


 
Sellest tulenevalt asus Riigikohus seisukohale, et kuni uue riigilõivumäärade ülempiiri kehtestamiseni tuleb 500 000 eurot ületava tsiviilasja hinna puhul tasuda riigilõivu 3400 eurot. Täiendavat 0,25 protsenti tsiviilasja hinnast enam tasuma ei pea. See tähendab, et võrreldes senikehtinud maksimaalse riigilõivuga, odavnes kohtusse pöördumine peaaegu kolm korda.


 
Paratamatult tekib küsimus, mis saab neist, kes on 3400 eurot ületava riigilõivu juba ära tasunud. Riigikohus on varasemalt leidnud, et lõivu maksmise aluseks olnud sätete põhiseadusvastasuse tõttu enammakstud lõivu tagasiküsimiseks peab lõivu tagastamise taotlus olema esitatud enne, kui menetlus on jõustunud lahendiga lõppenud.


 
Seega, kui menetlusosaline on tasunud kohtusse pöördumiselt riigilõivu rohkem kui 3400 eurot ning asja menetlus ei ole veel jõustunud lahendiga lõppenud, võib esitada kohtusse taotluse 3400 eurot ületava riigilõivu tagastamiseks. Kui asi on juba jõustunud lahendiga lõppenud, siis 3400 eurost suuremat lõivu ettenäinud sätete põhiseadusvastasusele tuginedes enam paraku lõivu tagastamiseks taotlust esitada ei saa.


 
Glikman Alvin & Partnerid


Tagasi