Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Hilinenud maksetega võitlemise direktiivi ülevõtmine

23.01.12 17:47

19. jaanuarini sai oma kommentaare ja ettepanekuid saata hilinenud maksetega võitlemise direktiivi kohta (2011/7/EL). Ettepanekuid ootas Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda, kes edastas need Justiitsministeeriumi töögrupile.

 

Eesti peab direktiivi ülevõtmisel mitmeid seadusi muutma ning täiendama. Aega otsuste tegemiseks on meil 16. märtsini 2013, siis jõustub direktiiv. Alljärgnevalt on välja toodud direktiivi huvipakkuvamad kohad, mille suhtes tuleb Eestil otsused langetada.


Seadusjärgse viivise määr – direktiivi kohaselt on „seadusjärgne viivis” maksmisega hilinemise korral makstav lihtintress, mis vastab viiteintressimäärale, millele on lisatud vähemalt kaheksa protsendipunkti. Samas ei ole välistatud, et liikmesriigid kehtestaksid sellest kõrgema seadusjärgse viivisemäära.


Võlgade sissenõudmiskulude hüvitamine - direktiivi kohaselt on juhul, kui võlgnik on jäänud makseviivitusse, võlausaldajal õigus võlgnikult sisse nõuda minimaalne kindel summa 40 eurot. See summa mõeldud võlausaldajale tekkivate sissenõudmiskulude hüvitamiseks.
Direktiivi preambula kohaselt ei tohiks käesolev direktiiv piirata liikmesriikide õigust näha ette sissenõudmiskulude hüvitamiseks kindlad summad, mis on suuremad ja seetõttu võlausaldajatele soodsamad, või suurendada neid summasid muu hulgas selleks, et võtta arvesse inflatsiooni.
 

Maksetähtpäevade osas erandite tegemine - direktiivi reguleerib ettevõtjate ja riigiasutuste vahelisi tehinguid ning sätestatud riigiasutusest võlgnike maksetähtpäevad. Üldreeglina on maksetähtpäevapikkus 30 kalendripäeva. Erandlikel asjaoludel on sätestatud maksetähtpäeva võimalik pikendada 60 kalendripäevani.

Direktiivi reguleerimisala on määratletud artiklis 1 ning see piirdub ettevõtjate ning ettevõtjate ja riigiasutuste vaheliste äritehingutega. Samas ei ole välistatud siseriiklikult direktiivi kohaldamisala laiendamine. Tegemist on miinimum harmoneeriva direktiiviga, mis tähendab, et liikmesriigid peavad siseriiklikult tagama vähemalt direktiivis sätestatu, kuid võivad ette näha ka direktiivis sätestatust rangema regulatsiooni. Samuti annab direktiiv liikmesriikidele teatud sätete juures selgesõnaliselt valikuvabaduse nende siseriiklikusse õigusesse sisseviimisel.

 

http://www.koda.ee/?id=16737


Tagasi