Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Keskmise eluasemelaenu suurus on tänavu kasvanud

26.08.19 14:18

Täna avaldatud pangandusstatistika kohaselt jätkus juulis nii ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude portfelli kui ka hoiuste tempokas kasv, kuigi muud majandusnäitajad viitavad pigem majanduskasvu aeglustumisele. Uute laenude väljastamine on tänavu mõnevõrra pidurdunud, kuid juuli oli selles mõttes erandlik kuu.

 

Eluasemelaenude jääk oli juulis ligi 7,8 miljardit eurot ehk 7 protsenti suurem kui aasta eest. Sellise tempoga on see kasvanud juba pea kaks aastat. Kuigi uusi eluasemelaenulepinguid on sel aastal sõlmitud 2 protsenti vähem kui aasta tagasi, on keskmine laenusumma kasvanud. Vähem eluasemelaenulepinguid, kuid suurem laenusumma peegeldab kinnisvaraturu üldist arengut: tehingute arv on veidi vähenenud, aga hinnad kasvanud. Lisaks on viimastel kvartalitel pisut tõusnud laenatava summa osakaal ostetava kinnisvara väärtuses.

 

Majapidamiste muude laenude ligi 10protsendilist kasvu veab autoliising. Autoliisingu ja muude laenude kasvu on viimastel kuudel hoogustanud ka see, et aruandluskohustuslaste hulka lisandusid üks pank ja üks liisinguettevõte. Ilma nendeta oleks kasv ligikaudu 6 protsenti. Majapidamiste laenunõudlust hoiavad suurena sissetulekute tempokas tõus ja kasvanud kindlustunne.

 

Ettevõtete pangalaenude ja liisingute jääk oli juulis kokku üle 9,5 miljardi euro ehk veidi üle 6 protsendi suurem kui aasta eest. See kasvutempo on varasemate kuude keskmisest natuke kiirem. Kui aasta alguses tekitasid laenukasvu energeetikasektori suured laenutehingud, siis viimastel kuudel kasvatasid oma laenukohustusi kõige rohkem põllumajandus- ja kinnisvarasektori ettevõtted. Tööstusettevõtetel, kelle kindlustunne on viimastel kuudel märgatavalt kahanenud, on laenude ja liisingute jääk aga vähenenud aastaga ligi 5 protsenti.

 

Majapidamiste ja ettevõtete hoiused kasvavad endiselt kiiresti – mõlema hoiuste maht on ligi kümnendiku võrra suurem kui aasta eest. Majapidamistel on hoiuseid kokku ligi 8 miljardit ja ettevõtetel ligi 7 miljardit eurot. Siiski tuleb hoiuste kiire kasvu juures meeles pidada, et hoiused on majapidamiste vahel jaotunud äärmiselt ebaühtlaselt ja paljude perede finantssäästud on ikka veel väga väikesed.

 

https://www.eestipank.ee/press/keskmise-eluasemelaenu-suurus-tanavu-kasvanud-26082019


Tagasi