Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Eluasemelaenude kasvu tõukab tagant suur nõudlus ja paranenud laenutingimused

25.02.21 10:58

Elukondlik kinnisvaraturg on erakordsele ajale hästi vastu pidanud. Tehinguaktiivsus on taastunud ja ka keskmine tehinguhind kasvanud. Kevadise eriolukorra piirangud vähendasid võimalusi tehinguid läbi viia ning osa neist lükati edasi. Ka pangad hindasid kevadel eluasemelaenu soovijaid suurema ettevaatlikkusega. Praeguseks on eluasemeturg aga taas kasvama hakanud. Sarnaseid suundumusi on näha mitmeski teises Euroopa riigis.

 

Jaanuaris sõlmiti uusi eluasemelaenulepinguid 115 miljoni euro väärtuses ehk 24% enam kui aasta varem. Jätkus juba eelmise aasta lõpus alanud aktiivne eluasemelaenude taotlemine. 2020. aasta IV kvartalis sõlmiti lepinguid keskmiselt 125 miljoni euro väärtuses kuus ehk aasta varasemast 14% rohkem. Pankade eluasemelaenuportfell on aastaga suurenenud 7%. Laenulepingute elavnenud sõlmimise taga võib osaliselt olla kevadel edasilükatud ostuotsuste kuhjumine.  

 

Samuti on juba mitu aastat kestnud kiire pangahoiuste kasv parandanud võimekust eluaset soetada. Jaanuaris kiirenes hoiuste aastakasv 15%ni. Hoiuste kasvu jätkumist on toetanud koroonakriisi eripära – see on küll tugevasti pitsitanud näiteks turismivaldkonnas töötavaid inimesi, kuid paljudes teistes valdkondades on majanduslik löök olnud tagasihoidlikum.

 

Laenutehingute arvu kõrval on tõusnud ka keskmine eluasemelaenu summa, mis on jõudnud 94 000 euroni. See peegeldab nii kinnisvarahindade kasvu kui ka seda, et suurenes uute eluasemetega tehtud tehingute osakaal – viimasel kolmel kuul keskmiselt 27% kõikidest korteritehingutest. Selle põhjuseks on mitmete enne kriisi alustatud arenduste valmimine. Ettevaates võib uute eluasemetega tehtavate tehingute hulk aga ajutiselt väheneda, kuna osade arenduste alustamine lükati koroonakriisi alguses edasi.

 

Pangalaenu võtmist eluaseme soetamiseks soosib küllaltki soodne laenuhind. Lisaks üldiselt madalatele intressimääradele on pankade küsitav keskmine intressimarginaal viimastel kuudel pisut alanenud. Jaanuaris oli tagatisega uute eluasemelaenulepingute keskmine intressimäär 2,2% ehk 0,2% võrra madalam kui aasta varem. Eluasemelaenude head kättesaadavust ilmestab seegi, et varasemast rohkem on väljastatud laene, mille laenusumma on tagatise väärtuse suhtes (LTV) küllaltki kõrge (85–90%). Varem väljastatud eluasemelaenude kvaliteet on püsinud väga hea. Üle 60 päeva tagasimaksetähtaega ületanud eluasemelaenud moodustavad vaid 0,2% eluasemelaenuportfellist.

 

https://www.eestipank.ee/press/eluasemelaenude-kasvu-toukab-tagant-suur-noudlus-ja-paranenud-laenutingimused-25022021


Tagasi