Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Majapidamiste laenuaktiivsus suurenes ka augustis

25.09.17 13:50

Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell kasvas augustis endiselt kiiresti, kuigi varasemast pisut aeglasemas tempos. Augusti lõpus moodustas Eestis tegutsevatest pankadest ja liisinguettevõtetest ettevõtete ja majapidamiste võetud laenude ja liisingute jääk 17,7 miljardit eurot, mida on 5,6% rohkem kui samal ajal aasta tagasi. Laenuportfelli kasv on jäänud varasemast väiksemaks ettevõtete laenude ja liisingute aeglasema kasvu tõttu, kuid majapidamiste laenukasv on vähehaaval kiirenenud.

 

Ettevõtete laenu- ja liisinguportfelli kasv aeglustus neljandat kuud järjest ning suurenes augustis aasta võrdluses 4,3%. Ka ettevõtete välismaalt võetud laenud kasvasid 2017. aasta esimesel poolel hinnanguliselt küllaltki aeglaselt – nagu eelmisel aastalgi. Ettevõtete põhivarainvesteeringud aasta esimesel poolel suurenesid. Investeeringute rahastamiseks saavad ettevõtted lisaks võõrkapitalile kasutada ka varasemalt kogutud arvestatavaid finantspuhvreid.

 

Majapidamiste laenuaktiivsus suurenes ka augustis. Majapidamiste laenunõudlust on toetanud nii palgasaajate keskmise sissetuleku endiselt kiire kasv kui ka madalad intressimäärad. Kinnisvaraturu aktiivsus suurenes ja hinnad kasvasid edasi. Augustis võeti uusi eluasemelaene 107 miljoni euro väärtuses ehk kümnendiku võrra suuremas mahus kui aasta tagasi ning eluasemelaenude portfell suurenes aasta võrdluses 6,4%. Sel aastal on uute eluasemelaenude maht suurenenud eelkõige tänu sellele, et laenukliente on lisandunud varasemast tempokamalt, mitte niivõrd seetõttu, et keskmine laenusumma on suurenenud. Majapidamiste muude laenude ja liisingute portfelli kasvatas 29 miljoni euro võrra TF Bank AB filiaali lisamine krediidiasutuste hulka. Seda mõju arvestamata oleksid majapidamiste muud laenud ja liisingud kasvanud augustis 10,7% asemel 8,2%. Nõudlus autoliisingu järele püsis endiselt suur ning augustis oli portfell oma aastatagusest mahust ligikaudu 15% suurem. Arveldus- ja krediitkaardilaenude jääk suurenes nii juulis kui ka augustis aasta võrdluses 4%.

 

Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär on sel aastal tõusnud. Nõudlus eluasemelaenude järele on suur, mistõttu on pankadel võimalus intressimarginaale tõsta. Intressimäärade tõusu taga võib siiski olla ka uute eluasemelaenuklientide suurem krediidirisk. Ettevõtete laenuturul on konkurents tihedam ja nõudlus väiksem ning uute pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli augustis võrreldav eelmise aasta keskmise tasemega. Augustis välja antud uute eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,4% ja ettevõtete pikaajaliste laenude oma 2,3%.

 

Tempoka laenukasvu juures on ettevõtete ja majapidamiste hoiused üha suurenenud. Augusti lõpus olid ettevõtete ja majapidamiste hoiused peaaegu 12% suuremad kui samal ajal aasta tagasi, kokku 12,4 miljardit eurot. Ettevõtete müügitulu on sel aastal suurenenud ning see paistab välja ka hoiuste kasvus. Ettevõtete hoiused suurenesid aasta võrdluses 15% ning majapidamiste hoiused ligikaudu 9%; viimaste kasvu on toetanud hoogsalt suurenevad sissetulekud.

 

Mari Tamm
Eesti Panga ökonomist


Tagasi