Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Juulikuine hinnalangus oli juuniga võrreldes laiapõhjaline

10.08.23 16:51

Juulis odavnes tarbijate ostukorv 0,6% ning aastatagusega võrreldes aeglustus hinnatõus 6,4%ni. Juuniga võrreldes odavnesid nii energia, toidukaubad kui ka tööstuskaubad. Suurimat hinnalangust põhjustas maagaasi ja soojusenergia odavnemine, vastavalt 22% ja 6%.

 

Toiduainete hinnad odavnesid juulis eelmise kuuga võrreldes 0,9% ning kauaoodatud toidukorvi odavnemine oli ulatuslik. Toidutoormete hinnad on kahanenud juba aasta algusest saati, kuid edasist hooajalist hinnalangust võib hakata pidurdama käesoleva aasta kehv saak. Viljakasvuks ebasoodsa ilma tõttu on puu- ja köögiviljade hinnakasv püsinud tänavu ebatavaliselt kiire.

 

Hinnakasvu aeglustumisele on viimasel ajal kaasa aidanud ka kestvuskaupade odavnemine, mida soodustavad nii toormete hinnalangus kui ka euro tugevnev vahetuskurss. Euro vahetuskurss dollari suhtes on kasvanud alates eelmise aasta septembrist rohkem kui 10% ja see on muutnud odavamaks eelkõige imporditava elektroonika. Teenuste hulgas oli suure mõjuga üürihindade langus, mis ulatus juulis aastavõrdluses 3,7%ni. See peegeldab madalseisu kinnisvarasegmendis. Samas on Eestis kiirenenud nii puhkusereiside kui ka majutusteenuste hinnatõus.

 

Inflatsiooni aeglustumine jätkub ka järgnevatel kuudel. 2023. aasta keskmine hinnakasv ulatub 9% lähedusse ning hinnatõusu kiirus aeglustub aasta lõpuks eeldatavasti 5% juurde.

 

https://www.eestipank.ee/press/juulikuine-hinnalangus-oli-juuniga-vorreldes-laiapohjaline-07082023


Tagasi